Wanneer je het woord krachttraining hoort, is de kans groot dat je meteen aan oefeningen voor mannen denkt. Het klopt dat het meestal mannen zijn die voor krachttraining kiezen, maar ook als vrouw heb je specifieke oefeningen waarmee je je spieren kan versterken.

Krachttraining na een bevalling

Vaak kiezen vrouwen ervoor om na de bevalling extra aan sport te doen om de kilo’s die ze tijdens de zwangerschap zijn aangekomen terug te verliezen. Wanneer je met krachttraining kan beginnen, hangt af van het type bevalling dat je hebt gehad. Bij een gewone bevalling moet je toch zeker zes weken rekenen. Bij een keizersnede wacht je best een drietal maanden. Start ook langzaam om je lichaam niet te overbelasten. Blessures met een baby in huis is iets wat je absoluut wil vermijden.

Oefeningen voor vrouwen

Krachttraining voor vrouwen focust zich meer op het volledige lichaam, waarbij het voor mannen meestal over het bovenlichaam gaat. De meest gekende krachtoefeningen zijn squats en leg lunges voor de benen en biceps curl voor de armen. Je hoeft zeker niet bang te zijn om te gespierd te worden. Wanneer je enkele keren per week traint, verstevig je enkel je spieren zonder te gespierd te worden.

Waarom aan krachttraining doen?

De motivatie voor krachttraining is soms ver te zoeken. Niet iedereen vindt sporten in zijn of haar vrije tijd de leukste bezigheid. Toch zijn er heel wat voordelen. Zo zorgt krachttraining ervoor dat je minder risico loopt op hartziektes en verschillende andere aandoeningen. Bovendien worden je spieren verstevigt, waardoor je minder kans hebt op blessures of andere klachten. Verbeterde spieren zorgen daarnaast ook voor een betere houding, zoals een rechte rug en schouders. Hierdoor zal je ook meer zelfvertrouwen gaan uitstralen.